Segedínský guláš

Hodnocení: 1.88 / 5 (hlasovalo 68 návštěvníků) | Hodnotit: 1 2 3 4 5

Recept na jeden z nejoblíbenějších gulášů - segedínský guláš. Segedínský guláš je jedním z významných jídel maďarské kuchyně a stal se velmi oblíbený i za hranicemi Maďarska. Segedínský guláš je znám také jako Segedín.

Ingredience pro přípravu receptu: Segedínský guláš

  • 1 kg vepřového masa (plecko)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká pokrájená cibule
  • 1 lžíce sladké papriky
  • asi 200 ml vývaru na podlití
  • 400 g kysaného zcezeného a překrájeného zelí
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • saturejka
  • bobkový list

Postup pro přípravu receptu: Segedínský guláš

Maso nakrájíme na asi dvoucentimetrové kostky a lehce obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku z masa oklepeme. Poté maso zprudka osmahneme v kastrolu na rozpáleném oleji. Poté, co se maso zatáhne vyjmeme z kastrolu naběračkou část oleje, aby nebyl guláš příliš mastný. Poté na zbytku oleje osmahneme nakrájenou cibulku tak, aby získala barvu. Osmahlou cibulku lehce zaprášíme červenou paprikou a stáhneme z ohně, aby nám paprika nezhořkla. Přidáme orestované maso a trochu podlijeme. Kastrol vrátíme zpět na štřední plamen, osolíme a dusíme zhruba 15 minut až maso pustí šťávu. Poté podlijeme tak, aby maso plavalo a dusíme další půl hodinu. Po půl hodině dušení přidáme překrájené zelí, přiklopte opět pokličku a duste dokud nebude zelí měkké. Pro dušení zelí bude zapotřebí dalších patnáct až dvacet minut. Když je maso měkké, přidejte kysanou smetanu a dobře jí promíchejte. Nechte ještě chvilku povařit, aby omáčka získala správnou hustotu. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte dle potřeby. Segedínský guláš podáváme s houskovým knedlíkem.