Segedínský guláš
Recept na jeden z nejoblíbenějších gulášů - segedínský guláš. Segedínský guláš je jedním z významných jídel maďarské kuchyně a stal se velmi oblíbený i za hranicemi Maďarska. Segedínský guláš je znám také jako Segedín.
Ingredience pro přípravu receptu: Segedínský guláš
- 1 kg vepřového masa (plecko)
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká pokrájená cibule
- 1 lžíce sladké papriky
- asi 200 ml vývaru na podlití
- 400 g kysaného zcezeného a překrájeného zelí
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl
- bílý pepř
- saturejka
- bobkový list
Postup pro přípravu receptu: Segedínský guláš
Maso nakrájíme na asi dvoucentimetrové kostky a lehce obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku z masa oklepeme. Poté maso zprudka osmahneme v kastrolu na rozpáleném oleji. Poté, co se maso zatáhne vyjmeme z kastrolu naběračkou část oleje, aby nebyl guláš příliš mastný. Poté na zbytku oleje osmahneme nakrájenou cibulku tak, aby získala barvu. Osmahlou cibulku lehce zaprášíme červenou paprikou a stáhneme z ohně, aby nám paprika nezhořkla. Přidáme orestované maso a trochu podlijeme. Kastrol vrátíme zpět na štřední plamen, osolíme a dusíme zhruba 15 minut až maso pustí šťávu. Poté podlijeme tak, aby maso plavalo a dusíme další půl hodinu. Po půl hodině dušení přidáme překrájené zelí, přiklopte opět pokličku a duste dokud nebude zelí měkké. Pro dušení zelí bude zapotřebí dalších patnáct až dvacet minut. Když je maso měkké, přidejte kysanou smetanu a dobře jí promíchejte. Nechte ještě chvilku povařit, aby omáčka získala správnou hustotu. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte dle potřeby. Segedínský guláš podáváme s houskovým knedlíkem.