Hovězí guláš

Hodnocení: 1.65 / 5 (hlasovalo 165 návštěvníků) | Hodnotit: 1 2 3 4 5

Hovězí guláš je klasickou českých kuchyní. Pokud potřebujete nasytit větší počet lidí, jedná se o opravdu ideální jídlo. Hovězí guláš je skvělým pokrmem, který si můžete vychutnat s houskovým knedlíkem.

Ingredience pro přípravu receptu: Hovězí guláš

  • 1,5 kg předního hovězího masa (kližka či plec)
  • 800g cibule
  • sádlo nebo rostlinný olej
  • rajčatové pyré
  • 1 - 2 lžičky hladké mouky či 1 velká brambora na zahuštění
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • majoránka

Postup pro přípravu receptu: Hovězí guláš

Na drobno nakrájenou cibulku osmahneme do zlata, přidejte sladkou papriku a rajčatové pyré a celý základ trochu podlijte. Rajčatové pyré není v receptu nezbytné, ale zlepší chuť celého guláše. Na takto vytvořený základ přidejte maso a zamíchejte jej tak, aby se obalilo vytvořeným základem. Osolte a přidejte ještě červstvý namletý pepř, červenou papriku a majoránku. Snižte plamen a pozvolna maso duste dokud se šťáva trochu neodvaří. Pokud chcete guláš zahustit moukou, poprašte hladkou moukou a pořádně zamíchejte. Během dušení maso průběžně podlévejte, aby se základ nepřipálil. Není vhodné guláš zahušťovat velkým množstvím mouky a nezahušťovat až nakonec vaření. Maso pozvolna duste, dokud nebude měkké. Šťávu z masa lze zahustit také jiným způsobem. Když je malo na půl měkké, nastrouhejte najemno jednu velkou bramboru a přidejte do základu. Brambora se rozvaří a šťávu výborně zahustí. Je-li šťáva stále málo hustá, nechte ji trochu odpařit. Sama se tak přirozeně dohustí a zístká silnější chuť. Hovězí guláš můžete podávat s chlebem, houskovým knedlíkem nebo těstovinami.