Hovězí guláš
Hovězí guláš je klasickou českých kuchyní. Pokud potřebujete nasytit větší počet lidí, jedná se o opravdu ideální jídlo. Hovězí guláš je skvělým pokrmem, který si můžete vychutnat s houskovým knedlíkem.
Ingredience pro přípravu receptu: Hovězí guláš
- 1,5 kg předního hovězího masa (kližka či plec)
- 800g cibule
- sádlo nebo rostlinný olej
- rajčatové pyré
- 1 - 2 lžičky hladké mouky či 1 velká brambora na zahuštění
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- majoránka
Postup pro přípravu receptu: Hovězí guláš
Na drobno nakrájenou cibulku osmahneme do zlata, přidejte sladkou papriku a rajčatové pyré a celý základ trochu podlijte. Rajčatové pyré není v receptu nezbytné, ale zlepší chuť celého guláše. Na takto vytvořený základ přidejte maso a zamíchejte jej tak, aby se obalilo vytvořeným základem. Osolte a přidejte ještě červstvý namletý pepř, červenou papriku a majoránku. Snižte plamen a pozvolna maso duste dokud se šťáva trochu neodvaří. Pokud chcete guláš zahustit moukou, poprašte hladkou moukou a pořádně zamíchejte. Během dušení maso průběžně podlévejte, aby se základ nepřipálil. Není vhodné guláš zahušťovat velkým množstvím mouky a nezahušťovat až nakonec vaření. Maso pozvolna duste, dokud nebude měkké. Šťávu z masa lze zahustit také jiným způsobem. Když je malo na půl měkké, nastrouhejte najemno jednu velkou bramboru a přidejte do základu. Brambora se rozvaří a šťávu výborně zahustí. Je-li šťáva stále málo hustá, nechte ji trochu odpařit. Sama se tak přirozeně dohustí a zístká silnější chuť. Hovězí guláš můžete podávat s chlebem, houskovým knedlíkem nebo těstovinami.